Popüler Yayınlar

5 Eylül 2011 Pazartesi

OSMANLI'NIN SON ZAMANLARINDA MISIR

     Mısır'ın batı ile fikri bakımdan ilk ilişkileri Napolyon'un Mısır'ı 1798'de işgal etmesiyle başlar.Napolyon, fransız İhtilali ile ortaya çıkan fikirleri Mısır'da yaymaya çalışmıştır.Peki, neyi amaçlamıştır bu faaliyetiyle Napolyon ?Sorumuzun cevabı çok açık .Fransız İhtilali deyince aklımıza ilk gelen nedir? Milliyetçilik değil mi? İşte Napolyon'un amacı milliyetçiliği kullanarak Mısır'ı Osmanlı'dan koparacaktı.
   Fransızlar Mısır'ı işgal ettikten sonra Kahire'ye bir baskı makinesi getirerek burada bir matbaa kurmuşlardır ki bu matbaa Mısır aydın tabakasının ortaya çıkmasında önemli rol oynayacaktır.Mısır'ın Avrupa ile ilmi münasebetlerin başlangıcında Napolyon'un beraberinde getirdiği ilmi heyetin rolu de çok büyüktür.Bahsettiğimiz bu etkenler Mısır'ın beyni sayılan Ezher'i de etkileyecektir.
   Mısır'da modern eğitim Mehmet Ali Paşa döneminde başlar ki bu yönetici 40 yaşından sonra okuma yazma öğrenmiştir.Dirayetli ve parlak bir zekaya sahip olan Mehmet Ali Paşa, Mısır'ı kısa sürede kalkındırmayı başarmış  ve bunu yaparken de geleneksel kurumlara dokunmamıştır.
    Milliyetçiliğin Mısır'a glmesinde Tahtavi'nin de çok önemli rolü olmuştur.Tahtavi ,eski Mısır medeniyeti ile gurur duyan biridir.
     1881'de Mısır'ın İngilizler tarafından işgal edilmesi Araplar arasında milliyetçilik duygusunun ortaya çıkmasında ve kuvvetlenmesinde etkili olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder